2 sep 2024 – 48 min
De “3 dingen-podcast”
Peoplemanagement-expert en auteur Ward Grootens gaat in ca 45 minuten met een expert in gesprek over zijn of haar thema. Samen komen zij tot de essentie van dit thema voor leidinggevenden. Aan het einde van de podcast weet je welke 3 universele wijsheden of handvatten je vanaf morgen mee kunt nemen in je dagelijkse werk als peoplemanager. Ook vertelt de expert welk standaardwerk je door moet lezen in de vorm van een hardcopy- of luisterboek als je meer wilt weten.
Voice Dialogue
Voice Dialogue is een manier om, naarmate we ouder worden, onze mentale lenigheid te vergroten. Met deze methode – ontwikkeld door Hal en Sidra Stone – maak je contact met, leer je over en werk je met de verschillende delen waaruit ieder van ons bestaat.
Leidinggeven gaat altijd over relaties, en in relaties komen we vaak onszelf tegen. Het “gedoe” dat in relaties ontstaat, heeft ons iets te vertellen, mits we bereid zijn te luisteren. Dit begint met het aangaan van een gesprek met jezelf en de verschillende delen van jezelf.
Drie dingen die iedere leidinggevende mag ontdekken
- Verschillende reacties in onszelf kunnen we zien als verschillende persoonlijkheden. Deze persoonlijkheden kun je beschouwen als afzonderlijke personen die je kunt ontmoeten en waarmee je in dialoog kunt gaan. Voice Dialogue helpt je om weer contact te maken met de delen van jezelf die je bent kwijtgeraakt. Het kan ook je medewerkers helpen, aangezien zij vaak een spiegel voorhouden voor die delen. Door in gesprek te gaan met de verschillende delen van jezelf, ontdek je welke gevoelens, gedachten, behoeften en overtuigingen deze delen hebben en hoe ze je gedrag beïnvloeden
- Voice Dialogue biedt een kader om te onderzoeken wat er tussen jou en de ander gebeurt, maar vooral wat er in jezelf gebeurt. De relaties waarin je het meest uit balans wordt gebracht, zijn vaak het meest leerzaam. De kernvraag is: “Wie word ik nu?” en “Welk deel van mij zit aan het stuur?”. Op het moment dat je beseft dat een deel slechts een deel van jezelf is, kun je je ervan losmaken en je er niet volledig mee identificeren. Door die scheiding kun je een relatie aangaan met dat deel, wat meer keuzevrijheid biedt. Zo ontstaat er ruimte tussen je automatische reactie en de keuze om niet automatisch te reageren.
Als je op gedragsmatig niveau verandering wilt bereiken in relaties zonder te onderzoeken vanuit welke delen je deze relatie aangaat, is de kans op blijvende verandering klein. Werkelijke verandering ontstaat wanneer je andere delen van jezelf betrekt in die relaties. Het gaat er niet om wat je doet … maar wie het doet.