Een markante maandagmorgen mail
Mijn vader was echt een narcist’ vertelt een cliënt die voor een eerste coachgesprek bij mij langskomt.
Ze wil graag werken aan haar vader-issues. Thuis hangt er tussen haar en haar echtgenoot een toxische sfeer. In haar jeugd is ze vaak niet gezien. En hoewel ze het nooit heeft uitgezocht weet ze zeker dat ze hoog sensitief is. Haar man weigert om zijn issues aan te gaan en blijft maar hangen in zijn safe zone. Ze begrijpt dat deels wel.
Hij is onveilig gehecht.
Zijn moeder was joods en had niet-erkende PTSS. Haar man heeft daardoor een intergenerationeel trauma. Maar als ze dat thema bij hem aanroert is dat voor hem een negatiever trigger. Dan loopt hij weg.
Zijn coping is vermijding.
Maar wat moet ze nu? Hun zoon is onlangs getest op autisme, maar uit de test bleek dat hij dat niet had. Ze vindt het teleurstellend want hij heeft alle kenmerken. Ze kan er ook met weinig mensen over praten. Haar beste vriendin is borderliner. Echt depressief wordt ze ervan.
Hoog Therapeutisch Geletterd (HTG)
In mijn optiek is dit het verhaal van een iemand met de diagnose (HTG), Hoog Therapeutisch Geletterd. Omdat deze diagnose vrij nieuw is, is hij nog niet opgenomen in de DSM-V gids, het handboek van psychische stoornissen. Nóg niet.
Maar nu je dit begrip kent, zul je merken hoeveel mensen in jouw omgeving aan deze nog niet erkende aandoening lijden.
Misschien ben je het zelf wel.
Wat is HTG precies?
Zoals er in onze taal steeds meer Engelse woorden binnensluipen waardoor onze taal een stuk chiller en cooler is geworden, komen er ook steeds meer therapeutische termen in ons dagelijks taalgebruik.
Volgens taalkundige Vivien Waszink, onderzoeker van nieuwe woorden aan het Instituut voor de Nederlandse Taal is het een trend om elk gedrag dat maar enigszins problematisch is, te bestempelen als een soort aandoening.
In een Volkskrant van deze maand las ik zelf voor het eerst de term: ‘emotionele geletterdheid’.
Het betekent dat je je in toenemende mate bewust bent van je emoties en weet hoe je ze kunt uitdrukken in woorden. Daardoor kun je jezelf en anderen beter begrijpen.
Begrepen worden en andere begrijpen is fijn. De juiste woorden hebben waardoor je kunt delen wat je voelt helpt.
Maar ‘de kaart is niet het gebied’, zoals linguïst Alfred Korzybsk beweert. Ofwel: het beeld dat je van de werkelijkheid in je hoofd creëert, is niet hetzelfde als de werkelijkheid zelf. Zo kun je ook zeggen:
‘Woorden zijn niet de ervaring.’
Er zit een kloof tussen de beschrijving van onze gevoelens en onze gevoelens zelf.
Woorden zijn niet de ervaring
Iemand met HTG kan zijn of haar ervaringen uitsluitend nog verwoorden in therapeutische taal en gebruikt daarbij een overvloedige hoeveelheid psychologische termen.
Daardoor raakt deze persoon echter afgescheiden van zijn gevoelsbeleving. En dat veroorzaakt lijden.
Want hoe voelt dat lijflijk: niet gezien worden? Of onveilig gehecht zijn? Versnelt je hartslag als iemand dichtbij komt? Voel je je spieren verkrampen als iemand echt contact met je maakt?
Om te weten hoe het in je binnenwereld is, moet je afreizen naar je binnenwereld.
In plaats van naar buiten gaan om te vertellen hoe het daarbinnen is.
Heb jij in je praktijk mensen die worstelen met HTG? Wil je weten hoe je mensen met HTG kunt begeleiden? Worstel je er zelf mee?
Mensen met HTG begeleiden
Leer hoe je woorden en ervaringen kunt laten samenvallen.
Geef je op voor de tweedaagse Luisteren naar de taal van het ongezegde die start op 11 december. Verzeker jezelf van een plek.
Je werkweek boeiender maken?
Kijk eens goed naar het gedrag van de mensen in jouw omgeving die zich apart of merkwaardig gedragen: collega’s, vrienden, familieleden.
Bedenk een nieuwe aandoening voor hun gedrag.
Je week wordt daardoor absoluut interessant. Heb je een aandoening ontdekt? Dan draag je tevens direct bij aan vergroting van de arbeidsmarkt voor mental health professionals.
Ik wens je een diagnostische week!
Karin
Voice Dialogue expert, opleider, trainer, (relatie)coach
Reacties op deze markante maandagmorgen mail
- Ha ha ha, goed opgeschreven en tikje provocerend. HTG, ik herken het bij anderen en lijdt er zelf geregeld aan.
- Heerlijk deze blog. Een zeer grote glimlach op mijn gezicht, bedankt daarvoor!