Een markante maandagmorgen mail
Rozengeur en maneschijn
‘Had je dan rozengeur en maneschijn verwacht?’ vroeg een vriendin.
‘Nee’, zei ik. Ik verwachtte heus geen rozengeur en maneschijn. Maar dit?
Het was niet alsof we een negenjarig pleegmeisje in huis hadden gekregen maar een wild dier. Het gromde dreigend als het me zag. Als ik ‘nee’ zei werd ze woest. Ze besprong me als ik op de bank zat. Met haar volle gewicht wierp ze zich dan boven op mij en dreigde haar spuug op me te laten druppen. Ze beet. Beet van zich af. Hoe moest ik me hiertegen verweren?
Video interactie met een wild vreemde
Een gewicht van bijna 40 kg kreeg ik niet zomaar van me af. Daarvoor moest ik haar met flinke kracht van me afduwen. Maar die neiging probeerde ik te onderdrukken. Ik sprong weg van haar graaiende armen en probeerde haar bijtende kaken te ontwijken. Wild. En wild-vreemden. Dat waren wij. Bij wie zij voortaan moest gaan wonen. Maar hoe gingen we dit in hemelsnaam volhouden?
Video-interactie begeleiding gericht op hechting (VIB-g) van jeugdzorg moest ons ondersteunen. Er werden opnames gemaakt van 10 minuten van een alledaags moment. En van de stagiaire die de video-opnames maakte, kregen we een geplastificeerde hand-out met de 6 stappen. Goed luisteren en vervolgens de onderliggende behoefte van het kind verwoorden, las ik. Daardoor zou zij zich echt gehoord gaan voelen en zouden wij responsiever worden voor de hechtingsignalen van het kind.
‘Kunnen we niet gewoon praten?’ vroeg ik. We hadden met de stagiaire weer eens naar een video-opname gekeken van een gezamenlijke lunch van twee weken geleden en daar feedback op gekregen. Kunnen we niet gewoon vertellen over wat er de afgelopen week allemaal is gebeurd? Over de scènes die zich hebben voltrokken, over de tandafdrukken in mijn arm? En dat je dan gewoon luistert. Dat zou me enorm opluchten.
Gewoon luisteren? Ze schudde haar hoofd. ‘VIB-g is bewezen effectief. En ik heb nog opnames nodig voor mijn afstuderen. We kunnen eventueel de Gordon-methode proberen, is dat wat? Die methode heeft sterke causale bewijskracht. Of we kunnen jullie pleegdochter EMDR aanbieden voor haar PTSS, dat is ook evidence based. Of anders misschien de WRITE junior schrijftherapie? Dat heeft ook een hoog percentage bewezen resultaat.’
Gewoon luisteren?
Soms wil je geen methode. Alleen maar iemand die je hoort. Géén methode, bewezen of onbewezen. Maar gewoon een aanwezig mens. Weet je hoe helpend dat is? Iemand die luistert en probeert te begrijpen hoe dingen voor jou zijn. Die jouw belevingswereld wíl betreden.
In de training Luisteren naar de Taal van het Ongezegde leer je precies dat!
Op 9 december start deze tweedaagse training weer. De eerste aanmeldingen zijn binnen.
Geef je nu HIER op bij de Voice Dialogue Academie.
Een exemplaar van het boek Verander Niks. Goed zijn in wie je bent bestellen? Alleen deze lente maand april met GRATIS VERANDER NIKS RUGZAKJE. Bij de Onderstroom – zolang de voorraad strekt-.
Ik wens je een methode-vrije week.
Karin
Voice Dialogue expert, opleider, trainer, (relatie)coach
Reacties op deze markante maandagmorgen mail?
- Dankjewel voor deze mooie maandagmorgen mail.