Mijn pleegdochter ging voor de eerste keer boeken kaften. Ze had mooi papier gekocht en op Youtube gekeken hoe het moest. Het papier scheurde, het zat scheef, kortom het lukte niet! Ze rukte het papier woest kapot en smeet het boek door de kamer. ‘Ik kan het niet!’ riep ze terwijl ze wegliep. ‘Ik kan toch niks. Ik ben dom!’ Ze stopte ermee en wilde geen boek meer kaften.

Het gevoel te falen
Zo kan iets kleins waarvan het logisch is dat het niet meteen goed gaat leiden tot een heel slecht gevoel over wie je bent. Misschien ken je dat ook? Waarschijnlijk gaat het bij jou niet over boeken kaften maar over dingen die niet lukken op je werk, in je relatie of je gezin. De angst om tekort te schieten, voor gek te staan, schaamte. Het voelt dan even alsof jij als persoon mislukt en waardeloos bent.
Faalkunde: groei mindset
Faalkunde gaat om het vermogen dat onverdraaglijke gevoel van schaamte en falen te trotseren, het er te laten zijn en er niet voor weg te lopen. Over doorgaan waar je de neiging voelt om te stoppen. Doorgaan in de richting die je op wilde gaan.
Hier zit een kans op groei, als je jezelf de tijd gunt om kleine stappen te zetten zodat de spanning in je maag langzaam op te lossen is. Het vraagt een groei mindset: geloven dat je dingen kunt leren en er steeds ietsje beter in kunt worden.
Faalkunde gaat ook over: jezelf steeds opnieuw durven zien zoals je bent en niet zoals je denkt dat je moet zijn. En dat het dan toch goed is.
Bekijk hoe individuele coaching hier op aansluit >
Afspraak maken?
Wil je eerst weten of coaching iets voor je is, of heb je andere vragen? Neem dan contact op met Karin.