Ontdek andere kanten van jezelf met markante maandagmorgen mails
Wij zijn goddelijk
Verwaarloos jij op dit moment een kant van jezelf? En hoe laat die kant dat merken? Griekse Goden doen dat wel als ze zich verwaarloosd voelen.
Nadat ik het boek ‘Mythos’ van Stephen Fry had gelezen voelde ik een enorme liefde in mij opwellen voor de Goden: de Griekse Goden. Ik besloot mij dan ook te bekeren tot het polytheïsme.
Waar mijn Katholieke God de mensen had geschapen naar zijn evenbeeld was dat bij de Grieken precies andersom. Zij maakten de Goden naar hun evenbeeld: menselijke goden. Goden waarin ik mij kon herkennen: feilbaar, wispelturig, humoristisch en soms wreed. Zowel wijs en krachtig als slap.
Ik ben goddelijk dacht ik toen ik het boek uithad. Wij zijn allemaal goddelijk.
Hoe is het als jij deze zin vandaag gewoon eens af en toe hardop uitspreekt?
Achteloos, zachtjes, serieus of grappend of deze zin gewoon alleen maar denkt.
Het heeft een magisch effect: ‘Ik ben goddelijk.’
Kaos
Hoe Griekse Goden en mensen zich tot elkaar verhouden is onderwerp van de netflixserie Kaos. Jeff Goldblum vertolkt daarin op vermakelijke wijze de rol van oppergod Zeus. Goden zijn er extreem gevoelig voor als ze niet gewaardeerd of gerespecteerd worden. Dan worden ze opstandig. Het is vergelijkbaar met de subpersonen in onszelf, die net als de Goden en Godinnen hun eigen plek en functie hebben in het geheel. Je mag zo je voorkeur hebben voor sommige Goden of kanten van jezelf. Maar je mag geen enkele God helemaal verwaarlozen. Het negeren van een bepaalde God kan leiden tot irritatie en woede.
Inmiddels ben ik bij aflevering 4 van Kaos. Zeus is boos. Er is met hem en alle Goden gespot. Bovendien heeft hij ook een rimpel in zijn voorhoofd ontdekt waardoor hij onzeker wordt. Helaas staat Zeus niet in contact met zijn innerlijk kind of zijn kwetsbare gevoelens. Het gevolg daarvan is dat hij wild om zich heen slaat. Hij is druk bezig te bedenken welke rampen hij naar de mens zal sturen. Zodat ze weer aandacht aan hem zullen geven.
Krijg jij op dit moment signalen die er misschien op duiden dat jij een bepaalde Goddelijke kracht in jezelf aan het negeren bent? Verstoot jij de Zeus in jezelf? De kant die het kan laten bliksemen en zijn invloed gebruikt? Of Dionysos die houdt van plezier en spontaniteit?
De Goden kun je vergelijken met de verschillende subpersonen in jezelf.
Verander niks
In mijn boek Verander Niks, over Voice Dialogue, nodig ik je uit om 1 minuut lang te brainstormen over welke ’tekens’ jij krijgt. Tekens waarvan je niet doorhebt dat het eigenlijk tekens zijn. Tekens van binnenuit
zoals moeheid, onvrede, labiliteit, irritaties. Of ’tekens’ van buitenaf: reacties van anderen, specifieke gebeurtenissen, bijvoorbeeld: je bent nu al 2 x een afspraak vergeten, alweer door je rug gegaan.
Misschien is er een God of een Goddelijke kant in jou die zich op dit moment niet door jou gezien voelt.
Oefening:
Pak een stuk papier en schrijf in 1 minuut achter elkaar op zonder na te denken: Er is een kant in mijn die mij eraan probeert te herinneren…
Schrijf over wat deze kant of deze God of Godin je probeert te vertellen. Welke boodschap heeft hij/zij voor jou? Wat kun je doen om deze god(in), deze kant van jezelf weer te verwelkomen ?
Wil je al die Goddelijke kanten waaruit je bestaat eren? Geef je dan nu op voor de workshop van THEMA op donderdagmiddag 21 november 2024 vn 14.30 – 19.00 Hoe word je een goede vriend van jezelf?
Ontdek in deze speelse middagworkshop met nieuwe werkvormen andere kanten van jezelf
met Voice Dialogue.
Leidinggevende? Leer omgaan met de kanten in jezelf die je in relaties tot je medewerkers tegen komt. Ontdek welke drie dingen iedere leidinggevende mag ontdekken met behulp van Voice Dialogue in de podcast van Ward Grootens
Volgende week schrijf ik vanaf de geboorteplek van de oppergod Zeus, de Dikteaon Antron grot,
Ik wens je een goddelijke week!
Karin
Voice Dialogue expert, opleider, trainer, (relatie)coach
Reacties op deze markante maandagmorgen mail
- Wat een leuke mail!
- Wat leuk geschreven weer Ka. Herkenbaar en super interessant! Weer een nieuw boek op mijn lijst om te lezen