Ontdek andere kanten van jezelf met markante maandagmorgen mails
Jouw betere versie
Stel jij je weleens voor hoe jouw betere versie eruit ziet? Ben je dan grappiger, mooier, jonger en perfecter met een onweerstaanbare mix van charme en intelligentie? Wat doe je als je merkt dat mensen jouw betere versie veel leuker vinden? Als die versie eindelijk de aandacht en erkenning krijgt die je altijd al verlangde? Dat zou best eens heel verslavend kunnen werken.
The substance zorgt er voor
In de film The Substance wordt die verleiding wel heel concreet gemaakt.
Hoofdrolspeelster Elisabeth Sparkle wordt op pijnlijke wijze afgedankt als presentator zodra ze vijftig wordt. Haar succesvolle carrière lijkt voorbij. Maar gelukkig is er een oplossing: met een speciaal middel kan ze zichzelf injecteren en een vernieuwde, perfecte versie van zichzelf worden. Uit haar lichaam komt een jongere, sprankelende versie tevoorschijn: Sue. Vanaf dat moment delen ze samen één leven. De ene week mag ‘oude’ Elizabeth haar ding doen, terwijl de nieuwe versie Sue op de vloer van de badkamer ligt. De week erna zijn de rollen omgedraaid. Er is echter één gouden regel: na precies zeven dagen moeten deze subpersonen weer wisselen.
Doen ze dat niet, dan gaat het mis. Natuurlijk voel je het al aankomen. Sue wordt overstelpt met aandacht en bewondering en begint de show te stelen. Ze neemt steeds meer tijd en ruimte in en verstoot als het ware steeds meer de oude Elizabeth. De oude Elizabeth zijn, betekent telkens kritiek krijgen en kwetsuren oplopen.
Een ik krijgt de macht
Zo vergaat het ons ook vaak. Dat een specifieke subpersoon de macht grijpt.
Als een enkele ‘Ik’ in ons de overhand krijgt en ons leven bestuurt heeft dat dramatische gevolgen. In de film wordt de oorspronkelijke Elizabeth langzaam verbannen. Ze mag niet meer meedoen aan haar leven maar daardoor takelt haar lichaam sneller af en slaat tegelijkertijd de eenzaamheid en depressie toe. Klinkt heftig? Dat is het ook. Maar ook wel herkenbaar misschien? Hoe vaak proberen we niet een betere versie van onszelf te zijn, doen we ons best om in de smaak te vallen en om gewaardeerd te worden? En hoe vaak verdringen we daarbij de delen van onszelf waarvan we hebben ervaren dat ze minder aantrekkelijk worden gevonden?
De film laat op pijnlijke wijze zien wat er gebeurt als een subpersoon – in dit geval de perfecte, bewonderde versie – alle beslissingen neemt en er geen bewuste ‘ikkenmanager’ is die de boel in balans houdt. Een Bewust Ego Proces, ontbreekt. Er is geen stem die verbonden is met àlle subpersonen, met kwetsbaarheid en kracht tegelijkertijd, met de diversiteit van je persoonlijkheid. Met dat wat de energie van elke subpersoon insluit.
Een ding weet ik zeker. Als je deze film hebt gezien, wil je nog maar één ding: niets aan jezelf veranderen en van jezelf houden zoals je bent.
Mini reflectie- opdracht: Op welke momenten probeer jij een betere versie van jezelf te zijn? Wat levert dat je op? En wie in jou duw je dan weg?
Volg de opleiding
Ben je een ervaren facilitator en wil je nog meer leren over het Bewust Ego Proces en je meesterschap in faciliteren ontwikkelen? Schrijf je dan nu in voor de Masteropleiding Voice Dialogue die start op 9 september aan de Voice Dialogue Academie.
Lees het boek
Meer ontdekken over hoe je met al je subpersonen omgaat? In mijn boek Verander Niks. Goed zijn in wie je bent lees je hoe je beter naar jezelf kunt luisteren zonder steeds iets te hoeven fixen.
Ik wens je een mooie maandag als jezelf.
Karin
Voice Dialogue expert, opleider, trainer, (relatie)coach
Reacties op deze markante maandagmorgen mail
- …