Een markante maandagmorgen mail
Pasen is niet alleen de tijd van de paashaas en eieren zoeken maar ook de tijd waarin op diverse plekken in ons land de Matthäus Passion te beluisteren is. Het muziekstuk van Bach dat het lijdensverhaal van Jezus vertelt. Veel mensen, waaronder ikzelf, vinden de aria Erbarme dich een van de mooiste stukken van de Matthäus Passion.
Erbarme dich
Je kunt die woorden vertalen met ‘Heb medelijden met mij’ of ‘Ontferm u over mij.’
Zoals Jezus voorspelt, verloochent Petrus, een van zijn trouwste apostelen, hem. Petrus doet alsof hij Jezus niet kent omdat hij bang is dat hij anders ook opgepakt wordt. Als de haan kraait, realiseert Petrus zich wat hij gedaan heeft. Hij heeft zijn vriend Jezus verloochend. En niet slechts een keer, maar wel drie keer.
In die tijd van Petrus waren er helaas nog geen coaches en cursussen om aan jezelf te werken.
Anders was Petrus misschien wel in therapie gegaan. Dan kon hij onderzoeken wat er ten grondslag lag aan zijn afkeurenswaardige gedrag. Wat maakte dat hij zijn vriendschap met Jezus had ontkend? Maar Petrus deed geen coachtraject. En ook geen cursus persoonlijk leiderschap om steviger in zijn sandalen te leren staan. Hij volgde geen workshop om aan de competentie ‘moed’ te werken.
Nee, Petrus huilt. Hij weent bitter om wat hij heeft gedaan.
Schuldgevoelens erkennen
Soms vraag ik me af hoe het zou zijn als wij dat zouden doen?
Als we vaker onze tranen zouden laten zien. Laten merken dat het ons raakt als we iemand hebben laten zitten of agressief bejegende. Als we berouw tonen, wanneer we iemand gediscrimineerd of gekwetst hebben.
Petrus schaamt zich en vraagt Jezus om vergiffenis in de aria ‘Erbarme Dich’. De countertenor zingt: ‘Heb meelij met mij, God, omwille van mijn tranen’.
Je hoeft geen apostel te zijn om dergelijke schuldgevoelens te herkennen.
We maken allemaal beloftes die we breken. Of anderen breken hun beloften aan ons. We worden allemaal weleens bezeerd en wij bezeren ook anderen. Het rotgevoel daarover en de hoop op een milde reactie kent iedereen.
Je realiseert je dat je ten aanzien van mensen waar je om geeft soms tekortschiet.
Als je daarbij stil staat levert het een treurig gevoel op over je eigen onvolmaaktheid. En dan heb je mildheid nodig, compassie.
Je hoeft er niet altijd meteen aan te ‘werken’.
Je kunt ook je tranen laten stromen terwijl je luistert naar Erbarme Dich.
Petrus kreeg van Jezus vergeving.
De pleaser
Jezus heeft een grote Pleaser in zich.
Een subpersoon die anderen veel geeft. Een subpersoon die mild en vergevingsgezind is. En jij? Heb jij ook een Pleaser? Of ben jij een Pleaser?
En wil je jouw Pleaser weleens ontmoeten in een veilige setting? Boek dan nu direct een kaartje voor de Pleaser Party en ontmoet gelijkgestemden online. De party begint vrijdagmorgen 26 mei om 9.00 uur via zoom. Het wordt een feest der herkenning!
En bestel ook vast mijn boek Verander Niks in de voorverkoop. Het verschijnt over twee weken op 21 april!
Ik wens je een week vol erbarmen!
Karin
Voice Dialogue expert, opleider, trainer, (relatie)coach
Reacties op deze maandagmorgen mail
- Goedemorgen en wat een mooie markante Paasmaandagmorgenmail.
- Prachtig karin!
- Mooi verhaal Karin.
- Toevallig hebben wij Maarten Engeltjes ook gezien, zaterdag in de Doelen, met dezelfde vertolking. Kippenvel. Dank voor de link!
- Mooie mails, ik lees ze met plezier.